Maandag 25 maart stond het Sportvitaliteitscafé op onze agenda. Het programma bestond uit inspirerende sprekers, zoals Nabil Bouchlal van SSNB en Jochem Uytdehaage. Ook werden de welverdiende Altena Sport Awards uitgereikt.

Wethouder Shah Sheikkariem opende de avond met een warm welkom en een korte inleiding. Hij had de eer om de eerst Altena Sport Award uit te reiken. “Positief, goedlachs, motiverend en gedreven!” Dat waren de woorden waarmee Shah de vrijwilliger van het jaar introduceerde. Jan Arie van Herwijnen, (bestuurs)lid van de Altena Road Runners ontving de Altena Sport Award voor Vrijwilliger van het jaar. Jan Arie (76) is al sinds ‘99 érg actief bij de Altena Road Runners en zette zich daarvoor jarenlang in bij voetbalvereniging VV Sleeuwijk. Hij is bovendien vrijwilliger bij de organisatie van Avondvierdaagse Sleeuwijk én verkeersregelaar. Zijn motto: ‘een leven lang gezond bewegen’.

Talentontwikkeling – SportService Nederland
Nabil Bouchlal vertelde ons over hoe je talenten binnen de vereniging kunt stimuleren. Gaat het alleen om talent of komen er nog andere factoren bij kijken? Jazeker! Talent is vaak niet voldoende om in de sport te komen waar je wil zijn. Ook doorzettingsvermogen en je omgeving spelen hierbij een belangrijke factor.

Een Altena-divers team!
Aan Nabil de eer om de Altena Sport Award uit te reiken aan het Sportteam van het jaar. Dit jaar werd deze ontvangen door de heren van Beach Soccer Altena. Dit team is samengesteld uit spelers van meerdere verenigingen uit de gemeente Altena. De heren werden afgelopen jaar kampioen in de eredivisie. Dankzij dit kampioenschap speelt het team dit jaar op internationaal niveau in de Euro Winners Cup. Veel succes mannen!

Top in zijn niche: Freestyle BMX
De Award voor Sporter van het jaar werd uitgereikt aan Sietse van Berkel. Hij is al meer dan twintig jaar actief als BMX’er in de categorie Flatland. Waar hij begon als ‘die jongen uit Nieuwendijk met z’n stuntfiets’, is hij nu topsporter Freestyle BMX op nationaal én internationaal niveau. Zo ging hij er afgelopen jaar met de eerste plaats vandoor op Oya Street Jam in Frankrijk. Daarnaast biedt hij BMX-coaching en -workshops aan met zijn eigen bedrijf. Kortom, een topsporter in Altena met educatieve ambities én een grote internationale naam in deze niche!

Verenigingsondersteuners – Gemeente Altena
Michelle Staal en Bernice Sophie zijn de verenigingsondersteuners van onze gemeente. Zij zijn de link tussen vereniging en gemeente. Ze vertelden ons dat we bij hen terecht kunnen met vragen over bijvoorbeeld het verduurzamen van de vereniging, maar ook over vitaliteit. Daarnaast gaan zij zelf ook actief behoeftes ophalen bij verenigingen om hen zo nog beter te kunnen ondersteunen.

Vitaliteit: daar gaat het om! – Jochem Uytdehaage
Vervolgens sprak Jochem Uytdehaage, topschaatser van 1996 tot 2007. In 2002 beleefde hij op de Olympische Winterspelen van Salt Lake City zijn absolute hoogtepunt met het veroveren van goud op zowel de vijf als de tien kilometer. Ook werd hij dat jaar wereldkampioen allround. Na zijn topsportloopbaan ging hij aan de slag als motivator en presentator. Na een pittige warming up nam hij ons mee in de wereld van vitaliteit. De gouden tip voor een vitaal leven? Neem voldoende rust, ga op tijd naar bed! Zeer inspirerend!

Olympisch talent in Altena?!
Tenslotte werd de laatste Altena Sport Award uitgereikt in de categorie Jeugd aan Elena Poppelaars (MTB). Elena zit in het team van TalentNED en heeft zowel nationaal als internationaal mooie resultaten behaald afgelopen jaar. Zo ging ze er met goud vandoor tijdens de 3 Nations Cup Winterberg en haalde ze brons tijdens het NK Oldebroek. Bovendien werkt ze hard aan haar ambities voor de Olympische Spelen.

Kortom, de Sportraad kijkt terug op een krachtige avond, met een sportief publiek en een heerlijke sfeer. Bedankt aan allen die meegeholpen hebben om deze avond tot een succes te maken!